Pingst Västerås & Corona

 

Senast uppdaterad: 27/3 2020

Uppdatering 27/3: I efterföljd av regeringens beslut idag att begränsa allmänna sammankomster till 50 personer är våra gudstjänster söndagar kl. 10.30 inte längre öppna för besökare. Men vi firar ändå gudstjänst och du kan vara med via Youtube i direktsändning.

 

Församlingsledningen beslutade 12/3 2020 att fortsätta med gudstjänster och verksamheter. Detta gäller tills ny information ges. Vi tar coronavirusets spridning på största allvar och följer därför myndigheters rekommendationer men känner inte att vi behöver gå längre än vad myndigheter kräver. Vi kommer från och med söndag 15/3 kl. 10.30 att livesända våra gudstjänster. Se till att du prenumerera på vår Youtubekanal för att kunna vara med via nätet, följ oss också på Instagram och Facebook. Vårt samfund Pingst har gett ut rekommendationer, du kan läsa dessa här och där kan du också ta del av en bön jag skrivit. Det är troligt att vi får leva med Coronavirusets effekter under lång tid och därför kommer vi inte att ta några förhastade beslut. Gör ditt eget val om du vill komma till gudstjänst, låt oss be mitt i allt detta, leva i frid och ta väl hand om varandra.

Regeringens beslut 11/3 2020 om att förbjuda allmänna sammankomster med över 500 personer togs efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten. I Folkhälsomyndighetens pressmeddelande står: ”Syftet med förslaget är att förhindra tillfällen då ett stort antal människor kommer från olika delar av landet, och kanske också från omvärlden, och samlas på en och samma plats. Det gäller alltså exempelvis stora idrottsevenemang, stora konserter, mässor och konferenser.”

Vi uppfattar beslutets syfte som att man vill begränsa stora samlingar till vilka många reser mer än att lokalsamhällens sammankomster skulle vara det stora problemet. Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård säger i en intervju i dagens VLT att det har visat sig mycket ovanligt att någon blir smittad till exempel genom att ha suttit jämte en smittad person på en buss. Vi följer såklart händelseutvecklingen noga och följer myndighetsbeslut.

 

Vi vidtar försiktighetsåtgärder:

1. Vi kommer att ge information i samband med gudstjänsterna om förhållningssätt.
2. Våra värdar hälsar inte i hand och vi uppmanar alla gudstjänstbesökare att avstå handhälsning och kramar.
3. Vi avstår kyrkfika i anslutning till gudstjänsterna i nuläget.
4. Ingen personlig förbön med handpåläggning sker.
5. Vi uppmanar alla som uppvisar symptom, är sjuka, eller som varit i områden med mycket smitta att avstå från att besöka kyrkan.
6. Vi uppmanar personer i riskgrupper att vara försiktiga. Tveka inte att kontakta oss för stöd.
7. Vi räknar antalet besökare vid ingången och respekterar med god marginal regeringsbeslutet.

Rekommenderat personligt förhållningssätt:

1. Vi uppmanar att hämta information från statliga myndigheter och följa de instruktioner som där ges. Folkhälsomyndigheten ger information, finns även på www.1177.se
2. Om du själv uppvisar symptom ska du följa de instruktioner du får när du ringer 1177.
3. Om du besökt områden med omfattande smitta uppmanas du stanna hemma från kyrkan två veckor efter hemkomst och såklart vara uppmärksam på egna symptom som hosta, andningssvårigheter eller feber. Inkubationstiden för coronaviruset är 2-14 dagar enligt världshälsoorganisationen, WHO.

Generella tips på saker du kan göra själv för att undvika att smittor sprids enligt 1177.se

1. Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. Du kan använda handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten.
2. Stanna hemma och vila om du har feber eller känner dig sjuk.
3. Hosta eller nys i armvecket.
4. Använd pappersnäsdukar för engångsbruk om du behöver snyta dig.
5. Håll gärna ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand. Det gäller särskilt om du behöver nysa eller hosta.
6. Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen.